Arbetsmarknad och kommunal ekonomi

Kärnfull Next har i media, på informationsmöte samt på sin hemsida framhållit att en etablering av ett kärnkraftverk skulle skapa ett stort antal arbetstillfällen och stora ekonomiska fördelar för kommunen. Man hävdar att varje reaktor skulle ge mer än 500 arbetstillfällen lokalt under drift. Detta är vilseledande och bygger på siffror från andra sammanhang utan relevans för Valdemarsvik.

SMR ur ett ekonomiskt perspektiv

Ny kärnkraft är väldigt dyr. För att få ned kostnaderna per producerad kWh har kärnkraftsindustrin historiskt byggt stora reaktorer. Historien innehåller många exempel på kärnkraftsprojekt som har kantats av stora förseningar och kostnadsöverdrag.

En ny trend är att bygga så kallade små modulära reaktorer (SMR). För att med dessa mindre reaktorer få tillräcklig effekt för storskalig energiproduktion, måste man då placera flera reaktorer på samma ställe. I praktiken handlar det således om storskaliga industrianläggningar. ”Modulär” syftar på att man vill ha en mer rationell tillverkningsprocess där kärnkraftverkets komponenter byggs på fabrik i moduler för att sedan transporteras till den plats där kärnkraftverket ska etableras.

För att få ned kostnaderna för utveckling och produktionen av SMR-reaktorer, och därigenom kostnaderna för den el de producerar, måste ett stort antal likadana reaktorer etableras på olika ställen i världen, alla producerade i samma globala leveranskedja. Det finns i princip inget utrymme för lokala eller nationella anpassningar. Dessa leveranskedjor med leverantörer och underleverantörer etableras nu i andra delar av världen såsom i Kanada. I dessa företag kommer en stor del av de arbetstillfällen hamna som skapas via eventuella svenska statligt subventionerade investeringar i ny kärnkraft. De hamnar alltså inte i Sverige – än mindre i Valdemarsvik. Vi svenskar får bara stå för notan, som skattebetalare och elkonsumenter.

Vidare är tanken med SMR-reaktorer att etableringsfasen där modulerna sätts samman ska vara kortare och mindre arbetsintensiv än för en konventionell reaktor. Den personal som krävs kommer sannolikt till stor del hämtas in från utlandet. Reaktorerna kräver även mindre personal vid drift. Bra för kärnkraftsoperatören, mindre bra för den som hoppas på arbetstillfällen lokalt.

En reaktor av den typ som sagts vara aktuell i Valdemarsvik behöver bara en personalstyrka på ca 70 personer. Om flera reaktorer samlokaliseras minskar antalet per reaktor ytterligare. Några tydliga spridningseffekter som skulle gynna det lokala näringslivet är svåra att se på grund av den höga graden av global standardisering.

De fagra löftena om mer än 500 jobb per reaktor är sammantaget helt orealistiska. De efterforskningar som vi har gjort tyder på att siffran är hämtad från en studie av potentiella effekter av en etablering i Kanada, där stora delar av den globala leveranskedjan etableras. Vidare avser den effekter på hela Kanada (inte den lokala orten) och beaktar reaktorernas samtliga faser (inte bara drift). Det är därför klart vilseledande att påstå att samma siffra skulle gälla för Valdemarsvik.

Det finns idag inga trovärdiga analyser av hur många arbetstillfällen som kan väntas skapas lokalt. Men även om det kan förväntas ett antal nya jobb för kärnkraftverkets drift måste man ställa sig frågan hur många som kommer bli utländska fly-in-fly-out jobb eller pendlingsjobb från andra kommuner. Det är bara personer som är folkbokförda i kommunen som betalar skatt här.

Andra sysselsättningseffekter

Ytterligare en aspekt som behöver beaktas är vilken effekt en etablering kan förväntas få på andra näringar i kommunen. Ett exempel är besöksnäringen som har väldigt stor betydelse för kommunen och som även lyfts fram som särskilt viktig och med stor potential i kommunens nya etableringsstrategi där man även betonar skärgårdens betydelse. Hur rimmar tanken på att placera ett kärnkraftverk i skärgårdsmiljön med detta? Risken är uppenbar att en kärnkraftsetablering kommer slå undan benen för företag som är direkt eller indirekt kopplade till besöksnäring och återkommande sommargäster.

Vad blir då nettoeffekten på sysselsättningen för Valdemarsvik? Det enkla svaret är att ingen vet – inte ens om den blir positiv eller negativ. Och vad som, utöver hälsoaspekterna, händer med sysselsättning och ekonomi vid en radiologisk olycka vågar man knappt tänka på – även om man måste.

Kommunal ekonomi

Vidare bygger förhoppningarna om stora ekonomiska fördelar för kommunen på en vanlig missuppfattning om hur kommunal ekonomi faktiskt fungerar. I Sverige finns ett långtgående kommunalt utjämningssystem vars hela syfte är att utjämna de ekonomiska förutsättningarna mellan kommuner. Var arbetstillfällen etableras ska spela mindre roll. Ekonomisk tillväxt och nyttorna av nya arbetstillfällen omfördelas utifrån ambitionen att kommunal service ska kunna ges på liknande villkor oavsett var man är i landet.

Detta medför att en relativt liten del av den ökade skattekraft som uppstår av högre löner eller en eventuell inflyttning faktiskt stannar i kommunen. Istället sker en omfördelning till Sveriges övriga kommuner. Även en relativt stor inflyttning skulle därmed ge relativt liten nettoeffekt ekonomiskt för kommunen. Att inflyttning skulle vara en enkel lösning på en kommuns ekonomiska problem stämmer alltså inte.

Det är också möjligt att kommunen tvingas medfinansiera en del av de investeringar i infrastruktur som krävs innan en kärnkraftsetablering kan bli aktuell, med pengar som kommunen inte har och utan att man vet om etableringen ens blir av.

Slutsats

Sammanfattningsvis står det klart att de tydligaste ekonomiska nyttorna av en kärnkraftsetablering uppstår på andra platser än i Valdemarsvik. De negativa effekterna för ekonomi och inte minst miljö får bäras fullt ut lokalt. För miljöeffekter finns inget utjämningssystem. Således en dålig affär för Valdemarsvik.